Din noul Guvern fac parte câţiva tehnocraţi străini care au primit cetăţenie ucraineană marţi dimineaţă, prin decret prezidenţial. Natalie Jaresko, cetăţean american cu experienţă la Departamentul de Stat al Statelor Unite, a fost numită în funcţia de ministru ucrainean de Finanţe.

Natalie Jaresko, cofondator şi director al fondului de investiţii Horizon Capital care operează în Ucraina, Republica Moldova şi Belarus şi lituanianul Aivaras Abromavicius, noul ministru ucrainean al Economiei, este directorul fondului de investiţii suedez East Capital.

Klimkin va rămâne ministru de Externe, iar Stepan Poltorak, ministru al Apărării.

În total, 288 de parlamentari au votat în favoarea numirii celor doi miniştri şi a celorlalţi membri ai noului Guvern prooccidental de la Kiev. Guvernul ucrainean va fi condus de Arseni Iaţeniuk, în vârstă de 40 de ani, care a deţinut postul de premier începând din februarie 2014.

"Suntem pregătiţi pentru cele mai radicale şi mai dure schimbări în Ucraina. Misiunea va fi îndeplinită", a declarat Iaţeniuk, citat de Reuters.

Rusia reacţionează şi spune că numirea unor cetăţeni străini în Guvernul ucrainean este o dovadă a ingerinţelor externe.

„Numirea unor cetăţeni străini în fruntea unor ministere din Ucraina este o dovadă clară a ingerinţelor externe”, a declarat preşedintele Comitetului pentru probleme CSI şi relaţii cu diaspora din cadrul Dumei de Stat din Rusia, Leonid Sluţki, citat de agenţia Tass.

"Acestă decizie arată că independenţa Ucrainei este foarte limitată", a afirmat el. În opinia lui Sluţki, toate numirile în funcţii de stat "se fac după ordinele coordonatorilor occidentali".

"Iniţial, vicepreşedintele american Joe Biden i-a dat sfaturi candidatului la postul de premier Arseni Iaţeniuk, iar mai apoi autorităţile de la Kiev au început să doneze cetăţenie ucraineană pentru intrarea în noul Guvern. Este clar cine sunt marionetele şi cine sunt păpuşarii", a adăugat el.

Sluţki şi-a exprimat regretul că "preşedintele Poroşenko nu a găsit în ţara sa persoane potrivite pentru funcţii în Guvern".