Indicele saraciei (misery index), un instrument de masurare creat de economistul Arthur Orkum, insumeaza rata somajului si a inflatiei cu scopul de a evalua conditiile de trai dintr-o anumita zona. Cu cat cifra rezultata este mai mare cu atat situatia tarii este mai drastica. Un rationament de care se mai tine cont in calcularea acestui index este constientizarea de catre cetateni a situatiei in care se afla, cat de afectati sunt moral de rata ridicata a somajului si de preturile uriase.

Business Insider a calculat acest indice pentru 197 de state pentru a realiza “Indexul Saraciei 2013” (2013 Misery Index).  Rezultatele au la baza date ale raportului CIA World Factbook, care face estimari cu privire la statele si teritoriile in care nu exista agentii de statista ce ar putea transmite aceste date.

Top 5 – Misery Index:

1. Zimbabwe
Indicele saraciei: 103.3
Rata inflatiei: 8.3%
Rata somajului: 95%

2. Liberia
Indicele saraciei: 90.5
Rata inflatiei: 5.5%
Rata somajului: 85%

3. Burkina Faso
Indicele saraciei: 81.5
Rata inflatiei: 4.5%
Rata somajului: 77%

4. Belarus
Indicele saraciei: 71
Rata inflatiei: 70%
Rata somajului: 1%

5. Turkmenistan
Indicele saraciei: 70.5
Rata inflatiei: 10.5%
Rata somajului: 60%

Multe organizatii pentru apararea drepturilor omului acuza guvernul din Zimbabwe de incalcari grave ale drepturilor omului. Violenta si amenintarile sunt practici frecvente in ceea ce priveste politicul, iar liderii nu reusesc nicicum sa ajunga la un consens.

Economia este grava afectata si de recolta slaba si de banilor putini pe care ii primesc pe diamante. Raportul CIA mai arata ca o alta problema a statului este infrastructura subdezvoltata. Toate acestea au dus la acumularea unor datorii externe uriase.

Citeşte mai mult pe dailybusiness.ro