Indicele robor la 3 luni a scăzut la 3.05% după ce joi avea o valoare de 3.06%. La începutul luii decembrie atât indicele robor la 3 luni avea o valoare mai mică decât cea înregistrată azi.

Indicele robor la 6 luni a scăzut și el, ajungând la nivelul de 3.11%, în scădere cu 1 punct procentual față de ziua precedentă, transmite BNR.

Ușoara scădere se vede și la indicele robor la 12 luni care azi, 6 decembrie, a ajuns la 3.21 procente față de joi, când a înregistrat 3.22 puncte procentuale.

Indicele de referiță pentru credite

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al doilea trimestru, este de 2,66% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din primul trimestru al anului.

În luna mai a acestui an a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.