Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a coborât marți la 3,13%, cel mai scăzut nivel din 20 martie, când a fost tot 3,13%.

Este a doua zi consecutivă de evoluție descendentă, în condițiile în care indicele anunțat de Banca Națională a României scăzuse luni la 3,15%.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 3,31%. Luni, acest indice a scăzut la 3,31%, cel mai coborât nivel din 21 martie, când a fost tot 3,31%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru primul trimestru din 2019, a crescut la 2,63%, de la 2,36% în T4 2018.