Indemnizații martie 2024. Ministerul Muncii anunță majorarea indemnizațiilor

Indemnizații martie 2024. De la 1 martie 2024, beneficiile sociale care se calculează în funcție de Indicatorul Social de Referință (ISR) au fost majorate.

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), majorarea beneficiilor sociale a avut loc în concordanță cu creșterea indicatorului, reflectând rata medie anuală a inflației din anul 2023.

„Rata inflaţiei pentru anul 2023 este de 10,4%. Astfel, valoarea ISR se majorează din martie, de la 598 de lei, la 660 de lei”, potrivit MMSS.

Conform informațiilor furnizate, indemnizațiile care au fost majorate includ:

1. Prima de inserție, care este de trei ori valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR).
2. Sprijinul financiar acordat angajatorilor care recrutează tineri cu risc de marginalizare socială nu poate depăși de patru ori valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR).
3. Stimulentul lunar pentru angajatorii care angajează elevi și studenți în timpul vacanțelor este echivalent cu 50% din valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR).

În plus, se va înregistra o creștere a indemnizației lunare pentru creșterea copilului. Astfel, pragul minim va ajunge la 1.651 de lei, în creștere față de 1.496 de lei. De asemenea, alocația lunară de plasament va fi majorată, crescând de la 1.082 de lei la 1.194 de lei.

Suma minimă a indemnizației lunare de acomodare, în cazul adopției unui copil, va fi majorată la 2.245 de lei. De asemenea, valoarea indemnizației de sprijin va ajunge la 793 de lei.

În același timp, indemnizația de șomaj destinată absolvenților va fi acordată pe o perioadă de 6 luni și va reprezenta 50% din valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR).

bani lei bancnote
Ce indemnizaţii vor fi majorate? / SURSA FOTO: Dreamstime

Vor fi majorate și indemnizațiile de șomaj

Printre alte beneficii care vor fi majorate se numără indemnizația de șomaj, care va fi echivalentă cu valoarea Indicatorului Social de Referință pentru persoanele cu un istoric de contribuție de cel puțin un an.

Indemnizațiile destinate persoanelor cu dizabilități cunosc o creștere semnificativă: pentru cei cu handicap grav, suma totală va fi majorată de la 599 de lei la 662 de lei. Pentru cei cu handicap accentuat, suma totală va fi majorată de la 449 de lei la 496 de lei.

„Pentru persoanele cu dizabilităţi încadrate în gradul handicap mediu, bugetul complementar creşte de la 72, la 80 de lei”, aflăm din comunicat.

În anul 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI) va fi indexat de două ori, în mod excepțional. O dată la 1 ianuarie, în conformitate cu rata inflației din anul 2022, și apoi în martie, conform ratei inflației din anul 2023.

În consecință, limita venitului net lunar până la care se primesc componentele Venitului Minim de Incluziune (VMI) cunoaște o creștere semnificativă: de la 313 lei la 346 de lei pentru persoanele vârstnice cu vârsta de peste 65 de ani, și de la 456 de lei la 504 lei pentru aceeași categorie de beneficiari. În ceea ce privește ajutorul acordat familiilor cu copii, pragul de venit crește de la 795 de lei la 879 de lei.

„ISR se actualizează din oficiu, în fiecare an, la 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv comunicat de INS”, potrivit comunicatului ministerului.