Speriată de proiectul Nabucco şi de conectarea Europei direct la rezervele de gaz din Asia centrală, Rusia a realizat rapid un acord cu Kazahstan şi Turkmenistan privitor la majorarea livărilor de gaze. Astfel, prin majorarea capacităţii de transport a reţelei din regiune precum şi prin majorarea producţiei, Rusia ar obţine păstrarea monopolului asupra gazului central-asiatic şi blocarea accesului cumpărătorilor europeni.

Proiectul rus de subminare a Nabucco prevede livrarea unei cantităţi suplimentare de 20 miliarde metri cubi de gaz de către Turkmenistan şi Kazahstan, fiecare ţară având câte o jumătate din această cotă. Proiectul ar urma să fie pus în practică în martie anul viitor, cu un an înaintea începerii construcţiei la conducta Nabucco. O dovadă a faptului că această înţelegere a fost făcută rapid, de frondă este faptul că nu au fost definitivate nici costurile, nici planurile de construcţie. Singura idee în această direcţie fiind promisiunea Gazprom că la un moment dat va repara şi va schimba conductele vechi.

În prezent, Gazprom cumpără anual circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze din Turkmenistan, 15 miliarde de metri cubi din Uzbekistan şi sub zece miliarde de metri cubi din Kazahstan