Este vorba despre opinia lui Neil Hamilton, apărută în publicația britanică Express în urmă cu aproximativ o lună. 
Pe scurt, columnistul spune că Europa a început să trăiască sub ocupație germană pentru că evenimentele de acum sunt izbitor de asemătoare cu cele din perioada anilor 40.

Opinia începe cu descrierea unor decizii luate de Walther Funk, ministrul economiei din timpul celui de-Al Treilea Reich, decizii ce vizau așa numita Europäische Wirtschafts Gemeinschaft, o Uniune europeană condusă de nemți.

Chiar instituțiile de astăzi ale UE folosesc denumirile utilizate de Funk, scrie Hamilton, care arată că liderii europeni slabi sunt puşi în situația de a primi lecții de la Angela Merkel despre cum să-şi conducă țările și cum să administreze banii statelor.

Opinia amintește apoi de cuvintele fostului cancelar german Helmut Kohl, care spunea că viitorul aparține germanilor, în timp ce Theo Waigel, un fost ministru german de finanțe spunea că Germania, în calitate de cea mai mare și cea mai puternică țară din UE, va fi liderul Europei, "indiferent dacă o să vă convină sau nu".

Neil Hamilton scrie că până și Banca Centrală Europeană își fixează rata dobânzii astfel încât să evite inflația în Germania.
Merkel vrea uniune bugetară
Liderii statelor Uniunii Europene au ajuns joi seară la un acord cu privire la principiul ‘unui pact bugetar’ privind consolidarea disciplinei bugetare în zona euro, conform unor surse diplomatice citate de AFP. ‘Există un acord de fond’ cu privire la măsurile menite să ne ajute să tragem învăţăminte din criza datoriilor, însă ‘şefii de stat şi guvern nu au discutat încă forma juridică’ pe care o vor avea aceste reforme, un subiect care riscă să ridice o serie de probleme, conform sursei citate. Problema care se pune este dacă această reformă, susţinută de Berlin, va fi realizată printr-o modificare a Tratatului UE sau printr-un acord interguvernamental al ţărilor din zona euro, opţiune care pare a fi preferată deocamdată.

Te-ar putea interesa și: