Statele Unite ale Americii este pregătită să trimită militarii americani în Orient în orice moment. Conform secretarului interimar al Apărării din SUA, Patrick Shanahan nu se va ezita niciun moment dacă tensiunile cu Iranul vor crește.

Dacă Iranul va ataca obiectivele SUA, Patrick Shanahan are în plan să trimită trupe în Orient. Planul operațional a fost revizuit la cererea unor membri radicali ai lui Donald Trump.

„În Europa, noi considerăm acest Acord necesar pentru a avea securitate”, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, citat de publicaţia Die Welt, în contextul în care Germania, Franţa şi Marea Britanie și-au exprimat dorința de a menţiner Acordulu nuclear cu Iranul.

„Statele Unite şi Iranul ar putea fi atrase „accidental” într-un conflict, în contextul tensiunilor din regiunea Golfului Persic”, a avertizat Guvernul Marii Britanii.

„Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu riscul unui conflict care ar putea izbucni accidental printr-o escaladare neintenţionată care se încheie printr-un conflict”, a declarat luni Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, citat de agenţia Associated Press.

„Avem nevoie de o perioadă de calm pentru a ne asigura că toată lumea înţelege ce gândeşte cealaltă parte”, a subliniat Jeremy Hunt, precizând că le va împărtăşi aceste preocupări partenerilor europeni şi secretarului de Stat american, Mike Pompeo.

SUA a avertizat că „Iranul sau grupuri intermediare ar putea perturba traficul maritim în Golful Persic după impunerea de noi sancţiuni americane în contexul retragerii Washingtonului din Acordul atomic internaţional”, accident ce s-a și produs. Aceste acte de vandalism nu duc decât la izbucnirea unui conflict militar.

Administraţia islamistă de la Teheran a refuzat, vineri, orice un dialog Statele Unite.

Tensiunile militare au fost provocate de sancţiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian.

„Ceea ce aş vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune”, a declarat Trump.

„Regimul de la Teheran trebuie să înţeleagă că atacurile comise de ei sau de intermediari împotriva intereselor americane ori a cetăţenilor americani vor atrage o ripostă rapidă şi decisivă din partea SUA”, a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Statele Unite au trimis deja bombardiere B-52 la Baza aeriană Al Udeid din Qatar.

„Nu vor fi deloc negocieri cu America”, a declarat generalul iranian Yadollah Javani, citat de agenţiile de presă Tasnim şi Associated Press.