Venezuela a emis un comunicat oficial de presă prin care condamnă în termeni foarte duri ceea ce Caracas-ul numește: ”atacul Guvernului Statelor Unite şi a maşinăriei lor imperiale împotriva poporului venezuelean, a instituţiilor sale democratice şi firmelor sale de stat”.

Concret, republica sud- americană condamnă sancțiunile dictate de Trezoreria SUA împotriva companiei aeriene de stat Conviasa, care a fost inclusă pe lista neagră de către oficialitățile americane.

Astfel, flota de avioane a Conviasa a fost blocată sau ”îngheţată” de Washington, ceea ce înseamnă că aparatele nu pot fi folosite fără autorizaţie din partea OFAC, agenţia care gestionează sancţiunile Trezoreriei americane.

Este o ”măsura ilegala şi arbitrară dictată de Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite astăzi, împotriva liniei noastre aeriene naţionale Coviasa. Această inacceptabilă şi grosolană agresiune pretinde să lovească o companie venezueleană care prestează un serviciu public atât pentru poporul venezuelean, cât şi pentru alte popoare ale lumii”, se arată în comunicatul emis vineri de Caracas.

”Escaladarea agresiunilor împotriva poporului venezuelean”

”Cu această nouă măsură coercivă unilaterală, extrateritorială şi violatoare a Dreptului Internaţional şi a Tratatelor Internaţionale care reglementează Transportul Aerian, administraţia Trump face un pas în plus în escaladarea agresiunilor împotriva poporului venezuelean”, se mai arată în comunicat.

”Dincolo de operaţiunile comerciale ale companiei, această dezonorabilă măsură pretinde afectarea politicilor umanitare pe care le înaintează Guvernul Bolivarian al Venezuelei: Planul Întoarcerea la Patrie, adresat întoarcerii imigranţilor venezueleni care se află în situaţii de vulnerabilitate în regiune, şi Misiunea Miracol, program medical destinat transportului de pacienţi pentru realizarea repectivelor consultaţii, operaţiuni oftalmologice şi controale ale tratamentelor lor”, precizează sursa citată.

”Aceste măsuri doresc să asfixieze poporul venezuelean, retrângându-le dreptul la mobilitate naţională şi internaţională şi punând în risc siguranţa aeronautică a întregii ţări. Cu toate acestea, Guvernul Bolivarian, muncitorii, echipajele şi personalul administrativ Conviasa, ratifică voinţa lor neclintită de a continua să servească poporul venezuelean şi celelalte popoare ale lumii.

La bordul aeronavelor astăzi atacate de către imperiul cel mai devastator pe care l-a cunoscut umanitatea, Venezuela va asigura angajamentul său de pace şi solidaritate în construirea unei lumi mai umane”, se mai arată în comunicatul emis de oficialitățile venezuelene.