”Este o zi proastă pentru comerţ. Uniunea Europeană nu poate rămâne fără reacţie (…) Ce pot face ei (SUA), noi suntem capabili să facem exact acelaşi lucru. Statele Unite nu ne-au lăsat altă alegere decât să aducem acest conflict în faţa OMC şi să impunem taxe vamale suplimentare unui număr de produse provenite din SUA”, a declarat Juncker, într-o conferinţă de presă la Bruxelles. 

Acesta precizează că procedura în faţa OMC, care poate dura ani, va fi lansată vineri, 1 iunie. 

La rândul său, comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malstrom, a menţionat, în acelaşi comunicat, că ‘noi (UE) am făcut tot ceea ce am putut pentru a evita aceasta’, precizând că a discutat în numeroase ocazii în ultimele luni cu secretarul american al comerţului, Wilbur Ross. 

Acesta a anunţat joi că începând de vineri, 1 iunie, SUA vor aplica taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu provenite din Uniunea Europeană, precum şi din Mexic şi Canada. 

Statele Unite au decis astfel să nu mai prelungească scutirea temporară acordată Uniunii Europene care expiră joi. Prin urmare, importurile de oţel provenite din ţările blocului comunitar vor fi taxate în SUA cu 25%, iar cele de aluminiu cu 10%. Aceeaşi măsură intră în vigoare pentru Mexic şi Canada, partenerii SUA în cadrul NAFTA, acord aflat în renegociere. 

Într-o conferinţă de presă prin telefon de la Paris, unde se află pentru o reuniune a OCDE, Wilbur Ross a declarat că SUA nu au vrut să acorde celor 28 de statele membre ale UE ‘o exceptare permanentă şi necondiţionată asupra taxelor vamale’. 

‘Am avut discuţii cu Comisia Europeană şi, chiar dacă am făcut progrese, ele nu au ajuns până în punctul în care ar fi justificat fie prelungirea scutirii temporare, fie acordarea unei exceptări permanente’, a afirmat Ross. 

El a minimalizat riscurile unor represalii din partea ţărilor respective, precizând că există ‘un potenţial de discuţii’ cu UE. ‘Cum nu ştim care va fi reacţia lor la ideea de a continua discuţiile, este puţin prematur să ştim care vor fi subiectele acestor negocieri’, a adăugat Ross. 

Referitor la Mexic şi Canada, Wilbur Ross a afirmat că negocierile legate de NAFTA ‘durează mai mult timp decât se spera’. ‘Nu mai există o dată precisă pentru închiderea negocierilor, aşadar (aceste ţări) au fost adăugate pe lista celor care vor plăti tarife’, a explicat responsabilul american. 

Şi Mexicul a anunţat că va recurge la represalii comerciale după decizia SUA, Ministerul mexican al Economiei precizând că vor fi impuse taxe vamale pe importurile de anumite tipuri de oţeluri, fructe şi brânzeturi americane. (Sursa: Agerpres)