Bomba zilei privind Afganistanul vine din Statele Unite!

Militarii americani se vor întoarce în Afganistan!

Un senator american spune că trupele SUA se vor întoarce în Afganistan. Declaraţia îi aparţine senatorului republican Lindsey Graham care le-a spus jurnaliştilor de la BBC că militarii americani “se vor întoarce în Afganistan” la un moment dat.

“Trebuie să facem asta, deoarece ameninţarea va fi mult prea mare”, a explicat senatorul.

Prezenţa în Afganistan a fost cel mai lung război în care au fost implicate Statele Unite, însă Lindsey Graham afirmă că americanii nu pot permite ca Al-Qaeda să câştige din nou teren în această ţară. Va fi “furtuna perfectă pentru atacarea intereselor occidentale”, spune el.

Washingtonul va avea două opţiuni

“Talibanii nu s-au schimbat. Au o viziune total defazată faţă de lumea modernă în care trăim. Vor fi o continuă ameninţare pentru afganii obişnuiţi, iar cel mai important lucru este că această ţară va deveni un refugiu sigur pentru cei din Al-Qaeda.

Talibanii nu vor putea guverna Afganistanul, sunt urâţi de poporul afgan. ISIS va veni peste talibani şi întreaga ţară se va diviza în următorul an, ceea ce va crea o furtună perfectă pentru atacarea intereselor occidentale.

Şi atunci ai două opţiuni: fie spui nu e problema mea, fie îi loveşti înainte să apuce să te lovească ei pe tine”, a declarat senatorul republican.

Război extrem de costisitor pentru Statele Unite ale Americii

Potrivit cifrelor raportate de Departamentul Apărării, SUA a cheltuit 864,3 miliarde dolari între 2002 și 2020 în Afganistan, costuri de război și reconstrucție. Însă aceste sume nu conțin și cheltuielile SUA în Pakistan, țară folosită de americani ca bază pentru operațiuni în Afganistan.

Cât despre costurile umane, de la debutul acţiunii militar din Afganistan, în octombrie 2001, Statele Unite au pierdut peste 2.300 de oameni, iar alți aproximativ 20.660 au fost răniți.

Sursa foto: Dreamstime