'Astăzi nu se vorbeşte decât de sancţiuni ale Americii şi Uniunii Europene împotriva Rusiei. Oare şi-au pierdut complet capul? America în genere 's-a rătăcit în junglă' şi ne trage şi pe noi', a deplâns Gorbaciov noile ameninţări cu sancţiuni din partea Occidentului ca urmare a escaladării ostilităţilor în estul Ucrainei.

'Dacă ar fi să spunem lucrurilor pe nume, ea (America) ne-a angrenat deja într-un 'nou război rece', încercând să pună în aplicare în mod deschis ideea sa genială de a triumfa mereu', a criticat Washingtonul fostul conducător sovietic în vârstă de 83 de an.

 

'Unde toate acestea ne vor duce? Războiul rece a fost deja declarat. Şi mai departe? Eu nu sunt în măsură să declar astăzi cu certitudine că războiul rece nu se va transforma într-un adevărat război. Mă tem că ei (americanii) ar putea risca', a afirmat părintele 'perestroika', apreciat în Occident pentru rolul său în căderea zidului Berlinului în 1989.

Aceste declaraţii alarmiste din partea lui Mihail Gorbaciov intervin pe fondul crizei ucrainene şi al deteriorării relaţiilor între Rusia şi Occident la un nivel fără precedent după căderea URSS în 1991.

Gorbaciov a salutat anterior alipirea Crimeii la Rusia, deoarece, astfel, în opinia sa, a fost corectată o greşeală din perioada URSS, scrie Interfax. În acelaşi timp, el a condamnat sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

Anul trecut, Gorbaciov făcuse apel la preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi SUA, Barack Obama să iniţieze negocieri cu privire la Ucraina pentru soluţionarea paşnică a conflictului.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi declanşarea în aprilie trecut a unui conflict care a făcut peste de 5.000 de morţi în partea de est a Ucrainei, Washingtonul şi Bruxellesul au adoptat mai multe etape de sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Washingtonul a ameninţat miercuri cu noi sancţiuni Rusia, afirmând că preţul de plătit va'continua să crească' dacă Moscova nu încetează să-i mai sprijine pe rebelii proruşi din estul Ucrainei.AGERPRES