Primii 60 de concediaţi au aflat astăzi la ora 6 dimineaţa de decizia Nokia, informează realitatea.net.

Capital.ro informa ieri că negocierile dintre sindicate şi reprezentanţii companiei în ceea ce priveşte salariile compensatorii bat pasul pe loc şi sunt departe de a se ajunge la o poziţie comună.
Nokia a anunțat pe 29 septembrie că își închide fabrica de la Jucu, județul Cluj. Finlandezii au investit 60 de milioane de euro în 2007 în construcția unității de producție, iar în 2008, în primăvară, au început producția. Practic, la Jucu a fost relocată fabrica din Bochum, Germania.

În trei ani, Nokia România a ajuns pe locul secund în topul exportatorilor, după Dacia-Renault, și a ridicat exportul total de telefoane mobile pe primul loc în acest an, cu o valoare totală de 934,4 milioane euro în primele șase luni. Compania a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 1,6 miliarde euro și un profit net de 43 milioane euro, profit în creștere cu 14% față de 2009, când s-a ridicat la 37 milioane euro la venituri de 1,05 miliarde euro. Se poate spune că Nokia și-a amortizat deja investiția inițială de la Jucu și nu pleacă în pierdere de la noi.

Problemele corporației Nokia nu sunt noi. Compania trece prin schimbări majore în ultimii ani, în principal din cauza strategiei de afaceri eronate. Piața telefoniei mobile s-a modificat substanțial în ultimii cinci ani, după introducerea tehnologiei 3G, care permite un transfer de date rapid.