Potrivit media locală, incendiul care a izbucnit puţin după miezul nopţii, s-a răspândit pe o suprafaţă de 20 de kilometri şi a ameninţat mai întâi aşezările Srinjine, Sitno Gornje şi Sitno Donje. 

O persoană a fost raportată decedată, însă nu se cunoaşte cu exactitate dacă aceasta a murit în urma unui atac de cord sau a inhalării fumului. Până spre seară flăcările au ajuns în suburbiile din estul Split. Unele zone ale oraşului au rămas fără alimentare cu apă sau electricitate, mai arată sursa citată. 

Turiştilor li s-a cerut să părăsească două mall-uri când fumul a pătruns în sistemele de ventilaţie ale acestora. Focul a ajuns de asemenea în zona gropii de gunoi a oraşului. Autorităţile au amenajat 250 de locuri în sala de sport a oraşului Split în vederea adăpostirii persoanelor evacuate. 

Locuitorii au fost avertizaţi să nu se apropie de staţiile de benzină aflate pe unele drumuri din apropiere de Split. Premierul Andrej Plenkovic a declarat că ţara sa ar putea apela la ajutor din partea partenerilor săi din Uniunea Europeană în cazul acest lucru se va impune. 

 

Conform Agerpres, în prima parte a zilei de luni mai multe case şi peste zece maşini au fost arse de incendiu. O biserică din una dintre localităţile afectate a fost salvată după ce pompierii au reuşit să stingă flăcările care se îndreptau către clădire. 

Ministrul apărării, Damir Krsticevic, a declarat că circa o sută de militari s-au alăturat pompierilor în localitatea Zrnovnica, la est de Split, unde mai mulţi copii şi bătrâni au fost evacuaţi dintr-o zonă cuprinsă de un nor dens de fum. Militarii i-au ajutat pe pompieri şi în suburbiile din Split. 

În Zrnovnica se află o bază subterană de rachete aparţinând armatei, însă Krsticevic a declarat că nu se aşteaptă ca aceasta să fie afectată. Alimentarea cu energie electrică şi apă a fost afectată, iar mai multe drumuri locale au fost închise. Aproximativ 400 de pompieri s-au luptat să controleze incendiul în zona împădurită şi de tufăriş. 

 

Circa 20 de incendii de proporţii mai mici au izbucnit şi în alte zone din sudul Coastei Dalmate din Croaţia. Nu se cunoaşte deocamdată care este cauza incendiului din zona Split, cel de-al doilea oraş ca mărime din Croaţia şi o destinaţie turistică populară.

În Muntenegru situația este la fel de alarmantă, cel puțin 100 de turiști dfiind evacuați din zona Herceg Novi. „Forțele noastre sunt insuficiente pentru a face față unui incendiu de asemenea proporții”, a declarat Stevan Katic, șeful municipalității din Herceg Novi.