Declaraţiile conducerii asigurătorului vin în contextul publicării rezultatelor pe primele nouă luni, care indică o scădere de 18% pe segmentul asigurărilor generale, exclusiv pe fondul contracţiei asumate a veniturilor din segmentului asigurărilor auto.
„Am anticipat şi ne-am asumat o scădere a volumului vânzărilor pe această clasă de asigurări, evitând să intrăm în războiul preţurilor RCA care, conform stastisticilor oficiale, s-au redus în medie cu 24%, în 2011. În opinia mea, segmentul RCA şi-a pierdut echilibrul, iar acest lucru este dovedit de informaţiile făcute publice de autoritatea de supraveghere. Datele aferente activităţii RCA la nivelul pieţei arată că valoarea obligaţiilor companiilor de asigurări la data de 30 septembrie este de aproape două ori mai mare decât volumul primelor brute subscrise în primele trei trimestre din 2011. Situaţia este cu adevărat îngrijorătoare, iar acest lucru mă face să cred că, începând cu acest sfârşit de an, tarifele RCA vor evolua, pe medie, pe o pantă ascendentă. În ceea ce priveşte Allianz-Ţiriac, tocmai abordarea conservatoare promovată în permanenţă ne permite să garantăm clienţilor noştri tarife stabile, inclusiv pentru poliţele RCA. Cei mai mulţi dintre clienţii noştri fideli vor beneficia de prime chiar mai mici datorită bonusurilor acumulate ca urmare a faptului că nu au înregistrat daune”, subliniază directorul general al Allianz-Ţiriac.
Recent, Capital scria că brokerii de asigurări  reuniţi sub umbrela UNSICAR semnalau că prima minimă pentru asigurările RCA ar trebui să ajungă la 160-180 euro (700-780 lei), de circa două ori mai mare decât în prezent, când se situează la aproximativ 100 euro (420 lei). Potrivit brokerilor, doar prima tehnică minimă, care arată frecvenţa şi dauna medie la RCA, ar trebui să se situeze la 128 euro (560 lei), deci cu o treime peste tariful total mediu al RCA. Şi asta doar pentru ca asiguratorii să îşi acopere cheltuielile cu daunele.
De asemenea, potrivit reprezentanţilor Generali, preţul minim real al unei poliţe RCA ar trebui să fie de cel puţin 140 de euro, luând în calcul dauna medie înregistrată pe acest segment.