„RPC și ceilalți inculpați știau că COVID-19 era periculos și capabil să provoace o pandemie și, cu toate acestea, au acționat lent,” se arată în plângerea The Berman Law Group. „Comportamentul inculpaților a provocat și va continua să provoace decese, precum și alte daune”. Altfel spus, China este acuzată de faptul că ar fi încercat mușamalizarea situației, manevră tipic comunistă. Prima înfățisare în acest proces este programată pentru 1 mai.

Dar plângerea casei de avocatură din Florida nu a făcut decât să deschidă Cutia Pandorei. O altă organizație, din Washington DC, a deschis un în care cere despăgubiri de  20 de trilioane de dolari din partea Chinei, ”pentru că au creat coronavirusul ca armă biologică”. Plângerea  a fost depusă la tribunalul Texas.

Organizația se numește Freedom Watch și, împreună cu compania texana Buzz Photos, prin avocatul Larry Klayman, a declanșat acest proces împotriva guvernului chinez, armatei chineze, Institutului de virologie din Wuhan, directorului Institutului de Virologie din Wuhan, Shi Zhengli, și generalului maior Chen Wei.

Reclamanții vor să obțină despăgubiri de 20 de trilioane de dolari, adică o sumă mai mare decât PIB-ul Chinei, susținând că coronavirusul este rezultatul unei arme biologice pregătite de autoritățile chineze. Ei mai acuză China ”că a conspirat pentru a provoca rănirea și moartea cetățenilor americani” și că , Beijingul a dat dovadă de ”neglijență, moarte accidentală și agresiune”.

Freedom Watch susține că virusul a fost eliberat de la Institutul de Virologie din Wuhan, fiind „proiectat” de China pentru a ucide în masă omenii, lucru scos în afara legii  în 1925.

În plângere scrie că scopul menținerii virusului în laborator a fost să-l folosească pentru „uciderea cetățenilor americani și a altor persoane și entități din națiuni considerate a fi un inamic al Chinei.”

„COVID-19 este o boală extrem de periculoasă, deoarece are o natură extrem de agresivă, a fost concepută pentru a se transfera de la o persoană la alta, se răspândește foarte repede și ușor, nu există încă vaccin din cauza faptului că este o boală nouă, mijloacele de transmitere nu sunt pe deplin cunoscute cu certitudine, tratamentele sunt doar în faza incipientă, iar boala pare a fi de aproximativ zece ori mai mortală decât gripa,” se mai afirmă în actele depuse la tribunal.