”Să nu uităm că IKEA are contracte cu producători locali, ceea ce înseamnă că nu toate produsele sunt din import. Este cert că românii sunt tot mai atrași de modelele pe care le găsesc la acest retailer. De altfel, în ultimul timp tot mai mulți producători și-au schimbat gama de produse și au adaptat-o la noile tendințe”, spune reprezentatul unei companii locale de mobilă, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Potrivit lui, producătorii români de mobilă, mulți dintre ei având propriile rețele de magazine în România, au continuat să vândă totuși modelele clasice, dar mai mult la export.
Pe de altă parte, concurența cu IKEA se va intensifica și mai mult în momentul în care se va deschide al doilea magazin în țară.
”De când suntem prezenți în România, am primit constant cereri de a deschide noi magazine, direct din partea consumatorilor. Ne dorim să facem următorii paşi spre a veni mai aproape de şi mai mulţi români. Practic, acesta este principalul obiectiv pentru următorii cinci ani în România”, spunea Cornel Oprişan, Retail Manager IKEA România, fără a intra în amănunte despre orașul unde se va deschide magazinul.
Potrivit APMR, anul trecut,  consumul intern de mobilă a continuat să scadă, cei mai mulți dintre producători orientându-se către export. Așadar, exporturile au ajuns la 1,38 miliarde de euro în 2011, cu 17% mai mult față de 2010. Principalele țări în care au mers produsele de mobilier fabricate local au fost: Franța, Italia și Germania. În tot acest timp, deși producția locală a stagnat la valoarea de 1,82 miliarde de euro, consumul la nivel local a scăzut cu 17,5%, până la 793,2 milioane de euro. Aceste date sunt estimative și se bazează pe rezultatele înregistrate în primele 11 luni din 2011, comparativ cu perioada similară a anului precedent.
”Pentru 2012 mizăm pe o creștere de 12% a exporturilor și de 8% pentru importuri.  Este foarte bine că diferența dintre exporturi și importuri depășeste un miliard de euro. Creșterea va fi tot mai mare, în fiecare an”, a declarat Aurica Sereny, președinte APMR, cu ocazia lansării Salonului Internaţional de Mobilă, Echipamente şi Accesorii – SIM 2012.
Potrivit acesteia, importurile de mobilă au crescut cu 10% în 2011, ajungând la 353,2 milioane de euro. Reprezentanții companiilor de mobilă susțin reducerea fiscalității, mai ales asupra forței de muncă, mai ales că, spun ei, dezechilibrele economice pot fi ameliorate printr-o disciplină fiscală adecvată.