Rata şomajului în Spania, cea mai ridicată din rândul ţărilor dezvoltate, a urcat de la 20,89% în trimestrul doi din 2011, deoarece au dispărut 146.800 locuri de muncă. Creşterea şomajului apare în ciuda faptulkui că turbulenţele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au dus la creşterea numărului de turişti în Spania. Cea mai mare creştere a numărului de şomeri s-a înregistrat în sectorul construcţiilor şi în cel al serviciilor, conform datelor INE. Numărul total al spaniolilor care nu aveau un loc de muncă la sfârşitul trimestrului trei din 2011 era de 4.978.300.
Rata şomajului variază în Spania, existând diferenţe semnificative între regiunile mai bogate din nord şi cele mai sărace din sud. De exemplu, în regiunea Navarra rata şomajului era de doar 11,7%, în timp ce în regiunea Andaluzia, rata şomajului a urcat la 30,9%.
Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a afirmat recent că prognoza de creştere ]ar putea fi afectată[ de tensiunile de pe piaţă, deşi el se aşteaptă în trimestrul trei şi trimestrul patru la o rată de creştere similară cu avansul de 0,2% consemnat în trimestrul doi. Ritmul de creştere a economiei a încetinit la jumătate în trimestrul doi, în condiţiile în care Franţa, cel mai mare partener comercial al Spaniei, a stagnat, la fel ca şi Germania.

Sursa: Agerpres