România a înregistrat în iunie a noua creştere anualizată din UE a preţurilor producţiei industriale pentru piaţa internă, de 5,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, peste media de 3,5% a statelor membre, potrivit datelor prezentate marţi de Eurostat.

În zona euro, preţurile producţiei industriale au urcat în medie cu 3% în iunie faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Cele mai puternice creşteri raportat la iunie 2009 au fost înregistrate în Malta (16,9%), Ungaria (9,1%), Finlanda (6,5%) şi Grecia (6,1%), iar cele mai reduse în Irlanda (0,9%) şi Germania (1,5%). Singura scădere a fost remarcată în Slovacia (-1,9%).

Raportat la luna mai, România a avut una dintre cele mai lente creşteri din UE ale preţurilor producţiei industriale destinate pieţei interne, de 0,2%, similară însă cu media blocului comunitar, dar şi cu evoluţia din Italia a indicatorului.
Cele mai abrupte creşteri lună-la-lună au fost consemnate în Letonia (1,9%), Grecia şi Ungaria (0,9% fiecare), iar singurele state cu scăderi sunt Irlanda (-1,1%), Danemarca (-0,6%), Marea Britanie (-0,5%), Malta şi Portugalia (-0,1% fiecare).

INS a anunţat marţi că preţurile producţiei industriale pe total, piaţa internă şi externă, au crescut în iunie cu 0,4% faţă de mai şi cu 6,2% faţă de luna corespunzătoare din anul anterior.