Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, au făcut anunţul cu privire la încheierea acordului de principiu în timpul Summitului UE-Japonia. Ieri, și comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom a anunțat că „s-a ajuns la un acord politic. Acum recomandăm liderilor să îl confirme”.

Un adevărat triumf pentru cancelarul german Angela Merkel și pentru primul-ministru nipon Shinzo Abe, acordul conține, printre altele, o eliminare a taxelor pentru importurile de vehicule produse în Japonia în Europa. Până acum, autoturismele aveau o taxă de 10%, iar vehiculele comerciale una cuprinsă între 10% și 22%. Conform Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), care continuă să solicite o eliminare graduală pe un termen cât mai lung a taxelor, exporturile de mașini europene către Japonia au fost anul trecut de 279.259 de unități, în valoare de 7,34 mld. euro. În schimb, niponii au trimis către Uniunea Europeană un număr dublu de vehicule (575.000 unități) în valoare de 9 mld. euro.

Odată cu eliminarea taxelor de imort este de așteptat ca deficitul europenilor – care acum este de circa 1,66 miliarde de euro să se acutizeze. Pentru cumpărătorii de mașini în schimb, acordul are doar efecte benefice fiind așteptată atât o reducere a prețului mașinilor produse în Japonia cât și o scădere a prețului componentelor.