Bursa rusa este in continuare in corzi. Dupa prabusirea de ieri, zi in care au fost cateva opriri generale de la tranzactionare facute tocmai pentru a nu se duce indicii prea jos, astazi nu a urmat cresterea mult-asteptata. Atat MICEX cat si RTS au fost oprite si astazi, la ora locala 10, imediat dupa deschidere, la solicitarea autoritatii in domeniul reglementarii pietelor de capital din Rusia. Purtatorul de cuvant al Moscow Interbank Currency Exchange a anuntat ca tranzactiile au fost oprite la toate nivelurile, inclusiv recumparase si negociere si ca asteapta semnalul Serviciului Federal pentru Piete Financiare.

In incercarea de a ajuta bancile sa faca rost de bani, Ministerul de Finante de le Moscova a oferit bancilor comerciale 200 miliarde de ruble (circa 7,5 miliarde de dolari), pentru a fi plasati in depozite la cinci saptamani la o dobanda anuala de 8,25%. Banii provin din „fonduri bugetare temporar disponibile”. Deoarece situatia este departe de a fi pe val, ministerul va mai pompa inca 300 miliarde de ruble (11,5 miliarde dolari) pentru a fi plasati in depozite la o saptamana cu o dobanda de 8%.

Tranzactiile au fost reluate la ora locala 13, iar intr-o ora indicele RTS a urcat cu 3,93%, trecand de pragul psihologic de 900 de puncte, pana la 900,43. MICEX a urcat si el cu 3,62%, pana la 779,25 puncte. Dupa acest scurt moment de respiro, actiunile au luat-o iarasi in jos, la ora redactarii materialului MICEX era la 741,07 puncte, cu 1,45% mai putin decat ieri, in timp ce RTS era la 858,16 puncte, cu 0,95% mai putin ca ieri.

Sperietura a ajuns pana la Kremlin, unde presedintele Dmitri Medvedev vrea sa dea puseul cel mare pietelor financiare rusesti, solicitand plasarea a inca 950 miliarde de ruble (36 miliarde dolari) in depozite pe cinci ani.