”Am analizat situația în profunzime și am decis să permitem ancheta administrativă. În cadrul acestei investigații administrative, OLAF nu poate intra în birourile deputaților europeni și am cerut Agenției OLAF să respecte imunitatea membrilor”, a declarat Buzek. Președintele Parlamentului European a asigurat că vor fi furnizate datele în fomat digital către OLAF.
"În termenii propriului său Regulament de Procedură, Parlamentul European a oferit o aplicare generoasă a actului juridic de bază. Dacă OLAF dorește să înceapă o investigație, atunci ea trebuie efectuată ca una administrativă, și nu ca o anchetă penală, și totodată să respecte pe deplin imunitatea deputatului", – a precizat Jerzy Buzek.
Acesta a subliniat faptul că Parlamentul European este gata să colaboreze pe deplin cu autoritățile naționale din Statele Membre, inclusiv prin acordarea accesului la birourile și computerele deputaților europeni imediat ce imunitatea acestora este ridicata.
”Statele Membre dispun de toate instituțiile necesare în cadrul sistemului judiciar în statul de drept pentru a face investigații complete în aceste cazuri. Statele Membre ar putea cere în egală măsură agenției OLAF sau instituțiilor europene să sprijine investigațiile cu mijloacele acestora”, susține președintele Parlamentului de la Strasbourg.