Guvernul conservator și premierul său sunt acuzați de opoziție că au provocat percheziții la sediul președinției bulgare și, prin urmare, că l-au atacat pe președintele Radev, scrie Le Monde.

Șeful statului bulgar, Rumen Radev, a cerut, sâmbătă, 11 iulie, demisia guvernului, căruia i-a denunţat „caracterul mafiot”, după percheziţii la sediul președinției sale. Potrivit lui Radev, acestea, fără precedent, au fost comandate de prim-ministrul Boiko Borisov, via Procuratura Generală. De asemenea, liderul bulgar solicită demisia procurorului general.

Aceste percheziții, care au avut loc joi, au scos a doua zi pe străzile Capitalei mii de manifestanţi care au acuzat sistemul de justiție că a atacat anturajul șefului statului în locul oligarhiei.

„Caracterul mafiot al guvernului [conservator şi condus de Boiko Borisov] i-a împins pe bulgarii de toate vârstele și de diverse tendințe politice să ceară respectarea legii”, a declarat președintele Radev, apropiat socialiștilor, într-un apel la națiune, difuzat la televiziune sâmbătă după-amiază.

„Singura soluție este demisia guvernului și a procurorului general”, care exercită un „santaj” și „îşi bat joc de prezumția de nevinovăție”, a adăugat șeful statului, foarte critic la adresa premierului, prea apropiat de unii oligarhi, în opinia lui.

„S-a format un consens național antimafia. Europa nu are dreptul să îşi întoarcă privirile de la Bulgaria. Uniunea Europeană are nevoie de o Bulgarie democrată”, a mai spus Rumen Radev. Doi dintre consilierii săi au fost arestați joi la domiciliul lor, iar birourile prezidențiale au fost percheziționate. Unul este acuzat de „trafic de influență” pentru că a acționat ca intermediar între un om de afaceri controversat și președinte, celălalt pentru că şi-a însușit documente de la serviciile de informații.

Aceste percheziţii sunt interpretate de opoziție ca o declarație de război împotriva președintelui. Sâmbătă, mii de protestatari au defilat din nou, pentru a treia zi la rând, blocând traficul pe rutele majore din Sofia, capitala ţării. Scandând „mafie”, „asasini” și „demisie” la adresa guvernului, ei au protestat împotriva „violenței poliției”, în timp ce doi tineri răniți cu o zi înainte rămâneau spitalizați.

Intrată în Uniunea Europeană în 2007, Bulgaria este chemată în mod regulat la ordin pentru ineficiența sa în lupta împotriva corupției, ceea ce plasează această țară de 7,1 milioane de locuitori în ultimul rând al Celor 27 în percepția corupției ambientale, potrivit ONG-ului Transparency International.