Dependența băncilor grecești de BCE a crescut substanțial în ultima vreme, după cum arată datele prezentate marți de banca centrală a Greciei.
Astfel,  împrumuturile oferite de BCE băncilor greceşti au crescut până la 73,66 miliarde de euro în luna iunie, de la 62,02 miliarde de euro în luna aprilie.
De asemenea, luna trecută băncile greceşti au accesat şi 61,94 miliarde de euro de la Banca centrală a Greciei, care nu a oferit detalii cu privire la utilizarea facilităţii ELA de către fiecare bancă în parte.
Prin urmare, vorbim de finanțări accesate cumulate de la BCE și banca centrală a Greciei de peste 135 miliarde euro, ceea ce este echivalent cu PIB-ul României pe acest an.
În luna mai, primele patru bănci greceşti au primit o injecţie de capital de 18 miliarde de euro de la Fondul de sprijinire a sectorului bancar pentru a-şi reface solvabilitatea şi a putea beneficia de finanţare de la BCE.
De la debutul crizei datoriilor în 2010, băncile greceşti s-au confruntat cu o criză severă de lichidităţi în condiţiile în care nu au mai avut acces pe piaţa interbancară, iar depozitele s-au redus semnificativ.