Opus Land Developmend, dezvoltatorul primului proiect rezidenţial gigant din România, Cosmopolis, au primit un imprumut pe termen mediu in valoare de 50 milioane de euro de la GarantiBank prin extinderea liniei de creditare de la 30 milioane de euro.

Suma va fi folosita de Opus Land pentru finantarea primelor doua faze ale proiectului rezidential care a fost demarat in luna septembrie a anului trecut. Ahmet Buyukhanli, presedintele Cosmopolis, a declarat ca urmatoarele faze de dezvoltare vor putea fi finantate din vanzarea apartamentelor.

Cosmopolis este dezvoltat in zona Stefanestii de Jos si va absorbi o investitie de 700 milioane de euro. Proiectul imobiliar mixt va fi dezvoltat in sapte faze de constructie, avand ca termen de finalizare anul 2014. Suprafata totala a acestuia va fi de peste un milion de metri patrati, dintre care 665.000 mp au destinatie rezidentiala, iar 220.000 mp comerciala.

Din cele 700 milioane de euro necesare finalizarii proiectului, 60 de milioane vor fi cheltuite pentru dezvoltarea infrastructurii in zona.

Cosmopolis va cuprinde 6.000 de locuinte de tip vila si apartament locuri de joaca pentru copii, hotel, spital, mall, sali de cinema, centru de fitness, biserica, scoala, cladiri de birouri.

Conform declaratiei lui Ahmet Buyukhanli prima faza a proiectului imobiliar, dezvoltata pe o suprafata de 65,000 mp, dispune de 565 de locuinte si a fost vanduta in intregime iar cumparatorii se pot muta incepand cu luna decembrie.

Cea de-a doua etapa a Cosmopolis, care va insuma 1.250 de locuinte, este preconizat sa fie finalizata in decursul anului 2009 pentru a fi locuibila la finele aceluiasi an. Din acesat faza au fost fost deja cumparate 600 de locuinte.

Ahmet Buyukhanli a mai declarat ca in cadrul proiectului Comsopolis sunt vandute lunar, in medie, 100 de locuinte, cele mai preferate de cumparatori fiind cele cu o suprafata de 80 mp si cu un pret de 80.000 de euro.

Presdintele Cosmopolis a adaugat ca din momentul lansarii proiectului, in septembrie 2007, pretul locuintelor a crescut cu 10-15%, asteptandu-se la astfel de majorari si in continuare, in functie de conditiile de pe piata.

Linia de creditare de 50 milioane euro va putea fi folosita de Opus Land Development, compania ce dezvolta Cosmopolis, atat ca imprumut pe termen mediu, cat si ca scrisoare de credit sau scrisoare de garantie.

Compania Opus Land Development este parte a grupului turc Buyukhanli Group. Prezent inca din 1953 pe piata din Turcia, grupul activeaza in domeniul rezidential, comercial si hotelier din Turcia.