Guvernul a decis ca persoanele care deţin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu 65%, 150% şi 300%, în funcţie de numărul caselor deţinute, mai mari comparativ cu impunerile suplimentare actuale, iar diferenţa de bani să fie achitată până la sfârşitul lunii septembrie.

„Am adoptata OUG pentru a majora impozitul pe clădiri pentru cei care deţin mai multe proprietăţi. Banii vor merge la autorităţile locale pentru a-şi spori bugetele”, a spus premierul Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.

Astfel, impozitul va fi majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

În prezent, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Decizia de majorarea a impozitelor pe proprietate a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, printr-o ordonanţă de modificare a Codului Fiscal care nu mai face referire la achitarea vreunei taxe de solidaritate valabilă doar în acest an, cum era prevăzut în proiectul iniţial.

Influenţele financiare ale majorării impozitului au fost calculate atât pentru acest an, cu 98 milioane lei, cât şi pentru anul viitor, cu 101 milioane lei.

Impozit dublat pentru maşini puternice

Premierul Boc a anunţat că Guvernul a decis să dubleze impozitul pentru maşinile cu o capacitat cilindrică mai mare de 2000 cm cubi.

„De exemplu, cineva care are un Audi A6 şi care acum achită un impozit de 468 lei, după adoptarea acestui act normativ va plăti 936 lei”, a spus Boc.