Românii au la dispoziţie aproximativ 145 de POS-uri şi 57 de site-uri cu ajutorul cărora pot plăti impozitele şi taxele locale cu cardul. În total, aceste instrumente acoperă aproximativ 160 de localităţi din România, potrivit datelor Visa. „Anul trecut, peste 240.000 de persoane au ales varianta electronică pentru a achita taxele şi impozitele locale, creşterea fiind de peste 100% faţă de 2010“, afirmă Cătălin Creţu, şeful Visa în România. Acesta subliniază că infrastructura care permite plata taxelor direct cu cardul nu se reduce la portalul www.ghiseul.ro, aflat în administrarea autorităţilor.  Mai mult, până acum, nicio primărie nu a decis să perceapă comisioane pentru plata taxelor, în ciuda faptului că legea permite acest lucru. „Autorităţile trebuie să înţeleagă că plata impozitelor în sistem electronic le va aduce încasări mai mari la bugetele locale.
Mulţi primari au înţeles deja acest lucru.

De altfel, din cele 41 de reşedinţe de judeţ, 37 au implementat deja acest sistem. Lor li se adaugă cele șase primării de sector din Bucureşti“, continuă Creţu. Harta cu localităţile unde taxele pot fi plătite direct cu cardul bancar poate fi găsită pe site-ul Visa. Reamintim că, până pe data de 30 martie, persoanele care aleg să achite integral taxele şi impozitele locale pentru maşini sau locuinţe beneficiază de o reducere de 10%.

Românii vor să plătească cu cardul

Aproape 60% dintre românii din ţară şi peste 80% dintre cei care lucrează în străinătate afirmă că ar plăti taxele cu cardul, în condiţiile în care localităţile de care aparţin ar oferi această posibilitate, iar comisioanele ar fi în continuare inexistente, arată un studiu realizat de GFK pentru Visa. Potrivit şefului Visa, Cătălin Creţu, aceste statistici ar trebui să dea de gândit primarilor care încă refuză să implementeze acest sistem, mai ales că investiţia municipalităţilor nu ar fi foarte mare: între 20.000 şi 80.000 de euro în funcţie de populaţia oraşului sau comunei. În prezent, în România un singur judeţ, Teleorman, nu are nici măcar o localitate unde taxele pot fi plătite electronic.