Se impozitează pensiile private? Așadar, deputatul liberal Florin Roman a explicat marți, 28 noiembrie, că Partidul Naţional Liberal (PNL) nu susţine sub nicio formă impozitarea progresivă a pensiilor private.

Se impozitează pensiile private? Florin Roman oferă mai multe explicații

„Urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu domnul ministru Boloş referitor la Pilonul 2 de pensii facem următoarele precizări: prima precizare şi cea mai importantă este că Partidul Naţional Liberal nu susţine sub nicio formă impozitarea progresivă a pensiilor private. Al doilea lucru pe care dorim să vi-l comunicăm este că, dacă iniţiatorul şi anume Ministerul Muncii, nu va reveni asupra neclarităţilor reale care au apărut în spaţiul public, atunci l-am mandatat pe ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ca în Ordonanţa ‘trenuleţ’ de la sfârşitul anului să proroge şi să excepteze pilonul 2, 3 şi 4 de la aceste prevederi tocmai ca să nu existe niciun fel de discuţie că ele ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024”, a declarat Florin Roman.

De asemenea, acesta a amintit că PNL a ieşit public pentru a apăra Pilonul 2. Potrivit deputatului, formațiunea a atras atenţia că „a fost aruncată acea şopârlă care practic însemna naţionalizarea Pilonului 2 de pensii”.

Pilonul 2 de pensii va fi apărat sub orice formă

Deputatul a ținut să sublinieze că Pilonul 2 de pensii „va fi apărat sub orice formă de PNL în Parlament”: „Noi suntem garantul că nimeni nu va umbla la Pilonul 2 de pensie atât timp cât Partidul Naţional Liberal va face parte din această coaliţie. În altă ordine de idei, observaţiile din spaţiul public sunt reale. (…) Eu nu vreau să acuz pe nimeni de rea credinţă, dar observ că una vorbim şi alta se întâmplă, nu e prima dată, şi cel mai bun exemplu a fost momentul angajării răspunderii Guvernului. Noi am spus explicit că nu vom susţine niciodată aşa ceva”, a mai spus liberalul.

Parlamentarul a mai anunţat că PNL va susţine proiectul de lege care elimină dubla impozitare a banilor din Pilonul 2 de pensii.

„Practic va fi impozitată doar acea parte de câştig în urma investiţiilor făcute şi nu partea de cotizare la care, bineînţeles, sunt exceptaţi cei care au sume până în 2.000 de lei. (…) Acest proiect va ajunge, sperăm noi, până la finele anului cu susţinerea Ministerului de Finanţe la votul final”, a conchis Roman.

Amintim că o reacție a venit și din partea lui Cristian Vasilcoiu. Acesta a oferit clarificări după ce Cătălin Drulă a cerut coaliţiei PNL-PSD să înceteze atacurile la Pilonului II de Pensii.

„Unii supăraţi că am îndeplinit şi jaloanele de ei scrise în PNRR, legate de pensii, dar şi de aşa fel încât pensiile (inclusiv cele mai mici) să crească, lansează acum fumigene către pensiile din Pilonul II. Dragilor, Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii, ele nefiind pensii de serviciu, adică nefiind speciale, aşa cum le zic unii, ci pensii pe bază de contributivitate”, a spus secretarul de stat în Ministerul Muncii.