Scutirea de impozit pentru clădirile monumente: Camera Deputaților adoptă decizional proiectul de lege

Camera Deputaților a adoptat în mod decisiv un proiect de lege care propune scutirea de impozit sau taxă pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice în timpul lucrărilor de renovare sau reabilitare. Acest proiect de lege vine în sprijinul proprietarilor de astfel de clădiri, facilitând procesul de restaurare și conservare a patrimoniului arhitectural al țării.

Conform proiectului, clădirile clasate ca monumente istorice sau de arhitectură, care nu au fațada stradală principală renovată sau reabilitată așa cum prevede legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, vor fi scutite de impozit sau taxă pentru perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare. Această măsură se va aplica începând cu data autorizației de construcție și până la data procesului-verbal de recepție finală privind lucrările efectuate.

„Clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, începând cu data autorizaţiei de construcţie şi până la data procesului-verbal de recepţie finală privind lucrările efectuate, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiect.

Proiect pentru conservarea patrimoniului României

Scutirea de impozit sau taxă va fi acordată indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare al clădirii. Astfel, atât proprietarii de clădiri monument istoric, cât și autoritățile locale care administrează astfel de proprietăți vor beneficia de această facilitate fiscală.

Proiectul de lege subliniază importanța conservării și restaurării patrimoniului arhitectural al României și încurajează proprietarii să își asume responsabilitatea pentru întreținerea și protejarea acestor clădiri de valoare culturală și istorică. În același timp, această măsură legislative încurajează implicarea sectorului privat în conservarea și revitalizarea monumentelor istorice și arhitecturale.

În cazul în care lucrările de renovare sau reabilitare sunt în curs de execuție la data intrării în vigoare a legii, scutirea de impozit sau taxă se va aplica potrivit prevederilor legii, până la data procesului-verbal de recepție finală.

Proiectul de lege urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025 și va fi transmis spre promulgare. Adoptarea acestui act normativ reprezintă un pas important în sprijinirea conservării și restaurării patrimoniului cultural și istoric al României și în promovarea unei abordări responsabile față de protejarea moștenirii arhitecturale a țării.