Compania de investitii austriaca Immofinanz a infirmat, recent, zvonurile privind efectele negative provocate de caderea bancii americane de investitii Lehman Brothers asupra sa sau a fondului de investitii Immoeast, unde detine 54% din actiuni.

Valoarea actiunilor Immoeast si Immofinanz a scazut cu 35% si 34%, la 1,98 miliarde de euro, si, respectiv 2,85 miliarde de euro.

Immofinanz avea doua relatii de business cu Lehman Brothers: un credit pe termen lung de 54 de milioane de euro si co-parteneriatul Immoeast cu un fond detinut de Lehman Brothers in actionariatul dezvoltatorului imobiliar Adama. Immoeast detine 32% din actiunile Adama, iar Lehman Brothers, 6%.

Immoeast a raportat pierderi operationale de 261 de milioane de euro in primul trimestru al acestui an, cauzate de scaderea valorii proprietatilor sale din tarile din centrul si estul Europei. Spre comparatie, in aceeasi perioada a anului, Immoeast avea un profit de 93 de milioane de euro.

Immoeast este cel mai mare investitor de pe piata imobiliara autohtona, cele peste 40 de proprietati detinute fiind evaluate inainte de criza financiara la peste 2,5 miliarde de euro.

Sursa: Property EU