Imaginile care au șocat întreg globul vin din Iran. Potrivit fotografiilor publicate de Sepahnews, gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, au efectuat trageri cu rachete balistice asupra unor ţinte în Oceanul Indian în cadrul unor exerciţii militare, informează Reuters.

Conform datelor notate pe site-ul gardienilor Revoluției, rachetele au vizat “nave de război inamice şi le-au distrus la 1.800 km” distanţă, conform site-ului.

În ceea ce privește exerciţiile, acesta au început vineri şi se vor încheia sâmbătă. Ele au loc în centrul Iranului cu ţinte situate în “nordul Oceanului Indian”, au indicat Gardienii Revoluţiei.

O înregistrare video difuzată de televiziunea publică arată lansarea a două rachete şi apoi ţinte lovite pe mare.

Imaginile care au șocat întreg globul

În cea de a doua zi a exercițiilor a fost prezent și generalul Mohammad Bagheri, şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, precum şi şeful Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, şi şeful ramurii aerospaţiale a Gardienilor, Amirali Hajizadeh.

Generalul Bagheri a explicat și motivul pentru care aceste rachete sunt utilizate. Potrivit acestuia, utilizarea “rachetelor cu rază lungă de acţiune serveşte pentru a arăta că, dacă inamicii prezintă o intenţie rea împotriva intereselor noastre naţionale, a rutelor comerciale maritime sau terestre, ei vor fi luaţi la ţintă şi distruşi”, mai precizează sursa citată.

“Nu avem intenţia de a efectua niciun fel de atac”, a adăugat el, subliniind că exerciţiile militare arată că Iranul este pregătit să se apere “cu toată forţa” împotriva oricărui agresor.

Supranumite “Marele Profet 15” ( ‘Great Prophet 15’) exerciţiile militare prezintă o “nouă generaţie” de rachete balistice sol-sol, potrivit Gardienilor Revoluţiei.

De menționat este că manevrele au inclus vineri un atac cu dronă asupra unui sistem de apărare antirachetă, urmat de lansarea unui baraj de rachete balistice de tipurile Zolfaghar, Zelzal şi Dezful”, potrivit Sepahnews.Trebuie menționat și faptul că aceste exerciţii nu sunt întâmplătoare. Se pare că ele intervin după manevre desfăşurate timp de două zile săptămâna aceasta de marina iraniană în Golful Oman şi după un alt exerciţiu cu drone de 48 de ore efectuat de armată începând cu 5 ianuarie.

În ceea ce privește exerciţiul cu drone, acesta a avut loc la două zile după împlinirea unui an de la moartea influentului general iranian Qassem Soleimani, ucis într-un atac american cu drone în Irak, pentru care Teheranul promisese răzbunare.