Imaginile, realizate joi de firma americană DigitalGlobe, arată că, fără urmă de îndoială, pregătirile au fost demarate, menţionează site-ul 38 North (38north.org), specializat în studiul Coreii de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană, RPDC).

Phenianul a anunţat recent că intenţionează să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune ce va plasa pe orbită un satelit de observaţie în scopuri civile. Statele Unite şi aliaţii acestora, în special sud-coreeni şi japonezi, consideră că este vorba despre un tir deghizat de rachetă, o încălcare a rezoluţiilor ONU ce interzic RPDC să efectueze teste nucleare sau balistice.

Fotografiile arată că rampa de lansare a fost adusă în apropierea zonei de unde va fi lansată racheta, potrivit 38 North. Echipamente au fost montate pe turn şi mai multe persoane pot fi văzute pe rampă.

Echipe de curăţenie eliberează terenul dimprejur, pentru a evita declanşarea unui incendiu în momentul în care vor fi aprinse motoarele.

Se mai disting camioane care alimentează cu carburant motoarele rachetei.

Pregătirile ‘par să fie în acord cu calendarul stabilit’, iar următoarea etapă va fi sosirea primului etaj al rachetei pe rampa de lansare, la 30 sau 31 martie, apreciază site-ul amintit.

Lansarea urmează să aibă loc de la baza Tongchang-ri, în extremitatea de nord-vest a RPDC. Prima treaptă a rachetei este prevăzut să se prăbuşească în Marea Galbenă, la vest de Peninsula Coreeană, iar cel de-al doilea etaj în Filipine.

Ministrul japonez al apărării a ordonat vineri trupelor nipone să distrugă racheta ce va fi lansată în viitorul apropiat de Coreea de Nord în cazul în care va reprezenta o ameninţare pentru teritoriul naţional, au informat mass-media din Japonia, preluate de AFP.

Ordinul oficial a fost trimis în urma unei unei decizii a premierului Yoshihiko Noda.

Japonia dispune de două tipuri de sisteme susceptibile să doboare racheta nord-coreeană în cazul unei ameninţări, şi anume rachete sol-aer de tip Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) şi distrugătoare ce dispun de sistemul de luptă Aegis care permite lansarea interceptoarelor Standard Missile-3 (SM-3).

Phenianul a anunţat că intenţionează să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune ce va plasa pe orbită un satelit, în scop civil, pentru a marca, astfel, 100 de ani de la naşterea fondatorului ţării Kim Ir Sen, la 15 aprilie.

Statele Unite şi aliaţii lor denunţă lansarea deghizată a unei rachete, cu încălcarea rezoluţiilor ONU, care interzic Phenianului să efectueze teste nucleare sau balistice.

Luni, Seulul a avertizat că racheta va fi distrusă în zbor dacă va survola teritoriul sud-coreean.SURSA: Agerpres