Ikea a făcut declaraţia la o zi după ce anchetatorii ruşi au anunţat că au deschis o investigaţie privind activităţile grupului suedez

Agenţiile de presă ruse au informat miercuri că anchetatorii verifică acuzaţiile conform cărora Ikea nu ar fi plătit taxe de 32 de miliarde de ruble (508 milioane de dolari) în Rusia, una dintre pieţele sale cu cel mai rapid ritm de creştere. 

Anchetatorii suspectează două subsidiare ale Ikea că în 2011 ar fi redus artificial preţul unei tranzacţii legate de Rusia, pentru a nu plăti taxe în această ţară. 

Grupul Ikea a dezminţit acuzaţiile. 

"Tranzacţiile au fost executate şi auditate în mod independent, inclusiv în privinţa taxelor, pentru a ne asigura că sunt în concordanţă cu legile internaţionale şi cele care se aplică în Rusia. Vom coopera cu autorităţile în privinţa investigaţiei", se arată în comunicatul Ikea, care are mai mult de 12 magazine în Rusia. 

Luna trecută Ikea a raportat o creştere de 7,1% a cifrei de afaceri în exerciţiul financiar 2015/2016, până la un nivel record de 34,2 miliarde de euro. 

Ikea Group, compania care deţine majoritatea magazinelor Ikea, a precizat că, la un număr de magazine comparabile, vânzările sale au crescut cu 4,8% în perioada august 2015 – august 2016. În exerciţiul financiar precedent, vânzările Ikea au înregistrat o creştere de 11%, iar la aceleaşi magazine o creştere de 5%. De asemenea, Ikea a informat că în exerciţiul care tocmai s-a încheiat a deschis 12 noi magazine şi 19 puncte de colectare a comenzilor. 

În prezent, grupul suedez deţine 340 de magazine în 28 de ţări, iar în ultimul an a avut 783 de vizitatori la magazinele sale. 

Magazinul Ikea din România a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010, a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea Ikea România a devenit parte din Ikea Group. 

Ikea Group, cel mai mare retailer mondial de mobilier şi decoraţiuni, a raportat marţi o creştere de 7,1% a cifrei de afaceri în exerciţiul financiar 2015/2016 până la un nivel record de 34,2 miliarde de euro, transmite Bloomberg.

Ikea Group, compania care deţine majoritatea magazinelor Ikea, a precizat că la un număr de magazine comparabile, vânzările sale au crescut cu 4,8% în perioada august 2015-august 2016. În exerciţiul financiar precedent, vânzările Ikea au înregistrat o creştere de 11% iar la acelaşi magazine o creştere de 5%. De asemenea, Ikea a informat că în exerciţiul care tocmai s-a încheiat a deschis 12 noi magazine şi 19 puncte de colectare a comenzilor. 

"China rămâne una din pieţele cu ce cel mai puternic ritm de creştere pentru Ikea Group, împreună cu Australia, Canada şi Polonia", a informat compania, adăugând că în acest an urmează să deschidă primele sale magazine din India şi Serbia. 

AGERPRES