Compania suedeză Ikea va deschide în cursul acestui an în Suedia primul său magazin cu mobilă second hand recondiționată, potrivit unui comunicat citat de presa locală.

Ikea și-a anunțat ambiția de a deveni ”o afacere circulară”, adică să adopte un model de producție care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil.

Scopul este protecția mediului și a resurselor locale.

Primul mall cu marfă doar second hand

Magazinul Ikea va fi deschis în primul mall ce vinde doar marfă second hand, situat în orașul suedez Eskilstuna.

Ikea anunțase anterior că va începe să închirieze și să recicleze mobilă în magazinele sale pe plan global, ca parte unui efort de a deveni o afacere mai prietenoasă cu mediul, potrivit publicației suedeze The Local, citată de g4media.ro.

Mișcarea Ikea vine pe fondul unei tendințe tot mai pronunțate în Europa de protecție a mediului, o mișcare susținută de Comisia Europeană și care va impune standarde companiilor.

Acuze privind utilizarea lemnului tăiat ilegal

În plus, Ikea a fost acuzată în dese rânduri că utilizează lemn tăiat ilegal, inclusiv în România, confruntându-se cu proteste ale activiștilor de mediu.

Marca IKEA a fost înregistrată în anul 1943 în Suedia. Majusculele din denumirea IKEA provin din inițialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, și numelui localității în care s-a născut Ingvar Kamprad: Agunnaryd.

Compania a fost fondată în Suedia, dar este deținută de către o fundație olandeză, controlată de către familia Kamprad. Inter IKEA Systems B.V. este proprietarul și francizorul mărcii comerciale IKEA. Este o companie suedeză cu birouri în Olanda, Suedia și Belgia.

IKEA urmărește ieșirea din convențional, dar cel mai larg întâlnit atribut este acela că cele mai multe piese de mobilier și accesorii sunt asamblate de către cumpărător. Mobilierul este asociat des cu designul interior realizat din materiale sustenabile.