Gigantul suedez din industria mobilei, Ikea, a anunţat concedierea a 5.000 de angajaţi din întreaga lume, pe fondul crizei globale, dar se aşteaptă totuşi la vânzări solide în anul fiscal actual.

„Nu am fost niciodată nevoiţi să reducem atât de drastic numărul angajaţilor”, a spus Anders Dahlvig, directorul general al Ikea. Acesta a mai adăugat că o astfel de măsură era necesară pentru ajustarea costurilor şi a capacităţii în funcţie de cererea în scădere.

Dahlvig nu a specificat care sunt ţările afectate de disponibilizări, însă a subliniat că unele tări, precum China, se află în această perioadă în plină dezvoltare.

Compania suedeză, nelistată la bursă, mizează pe vânzări de 21,5 miliarde de euro în acest an fiscal, care se va încheia la 31 august, excluzând conversiile valutare. În anul precedent, Ikea a avut vânzări de 21,2 miliarde euro.

Dahlvig a mai spus ca Ikea îşi va continua investiţiile şi în acest an.Astfel, compania are în plan să deschidă 14 magazine, investiţie care se ridică în total la 1,07 miliarde euro.

Retailerul Ikea se află şi pe piaţa din România din anul 2007 şi are 500 de angajaţi în magazinul din Bucureşti. 

SURSA: The Economic Times