Potrivit informaţiilor transmise AGERPRES de Poliţia Română, în primele zece luni ale anului, oamenii legii au aplicat, la nivel naţional, 71.580 de sancţiuni contravenţionale pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii unui autoturism, fără utilizarea dispozitivului ‘mâini libere’. Contravenţiile sunt în valoare de peste 5 milioane de lei.

Pentru aceeaşi perioadă a anului 2011, oamenii legii au aplicat 76.757 de amenzi, cu 5.177 mai multe comparativ cu acest an, în valoare de aproximativ 5,3 milioane de lei.

Folosirea telefonului mobil în timpul şofatului, fără utilizarea dispozitivului ‘mâini libere’, duce la distragerea atenţiei conducătorilor auto care, pe fondul neatenţiei, nu acordă prioritate în trafic, nu respectă culoarea semaforului şi nici semnele de circulaţie, provocând astfel accidente care de multe ori se soldează cu pierderea de vieţi omeneşti.

În luna iulie, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a desfăşurat o acţiune la nivel naţional pentru prevenirea accidentelor de circulaţie care au drept cauză secundară folosirea telefonului mobil în timpul conducerii.

Campania, lansată de Poliţia Rutieră, intitulată ‘Alege viaţa! Fără telefon la volan’, a dus la reducerea substanţială a numărului sancţiunilor contravenţionale aplicate, în acest an, conducătorilor auto care aleg să vorbească la telefon în trafic.