Acest procent de 72% înseamnă că 3 români din 10 sunt expuși în orice moment la pericolul microbilor și virusurilor ce pot provoca boli grave – care, în unele cazuri, pot fi mortale.
Una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condițiilor de igienă este diareea infecțioasă. La nivel mondial, această boală ucide mai mulți copii decât o fac HIV-SIDA, malaria și pojarul la un loc.

În România, mortalitatea cauzată de diareea infecțioasă este de 4 ori mai mare decât în Bulgaria și de 2 ori mai mare decât în Ungaria.
Evenimentele recente ne confirmă, de asemenea că, problemele care pornesc de la igiena precară pot avea efecte pe scară mult mai largă. În fiecare an, România este lovită de inundații – în ultimii 5 ani au fost inundate 20.000 de locuințe, dintre care 15.600 au fost distruse în totalitate. Pe lângă pagubele materiale pe care le produc, inundațiile transformă zonele afectate în adevărate focare de infecție, ducând la apariția bolilor. Zeci de mii de oameni rămân fără case, haine și bani – deci fără condițiile necesare pentru a-și menține igiena personală și pentru a se proteja de boli.
Bolile foarte grave pe care le poate cauza igiena precară sunt, de cele mai multe ori, greu de tratat și foarte costisitoare. Dincolo de numărul mare de îmbolnăviri, găsim o altă problemă: bugetul alocat sănătății este insuficient pentru a trata astfel de îmbolnăviri cât și pentru a salva viețile unor oameni care suferă de boli mult mai grave și greu de prevenit.
Astfel, femeile din România ajung să trăiască în medie 77 de ani, cu 5 ani mai puțin decât media europeană care este de 82 de ani. La barbați, speranța medie de viață este de 69 de ani, conform datelor Comisiei Europene.
"Dacă luăm în considerare că bugetul alocat sănătății scade pe zi ce trece, realizăm că situația de a fi pacient în România este mai incomodă decât în alte țări europene. Așadar, cel mai simplu și mai ieftin este să previi, nu să tratezi. Iar dacă anumite boli pot fi prevenite prin reguli simple, de igienă, atunci este de datoria noastră să le respectăm, pentru a ne păstra sănătatea", spune dr. Corina Zugravu, medic primar igienă și alimentație, Institutul de Sănătate Publică București.