‘Suntem una din foarte puţinele ţări care au reuşit, în an de campanie electorală, an de criză politică, am reuşit să ieşim din procedura de deficit excesiv. Din 2008 eram în procedură. Din 2009 şi până astăzi nu s-a reuşit acest lucru. E o realizare importantă, pentru că în felul acesta putem să ne împrumutăm mai ieftin, să avem un mesaj pozitiv pentru investitori’, a declarat primul-ministru.

El a făcut referire şi la documentul prin care Comisia Europeană recomandă României să depună eforturi în perioada 2013-2014 astfel încât să asigure o consolidare fiscală favorabilă creşterii economice, premierul precizând că ţara noastră va ţine cont de aceste recomandări.

‘Comisia Europeană nu a criticat. CE a făcut pentru toate cele 27 de ţări, plus Croaţia, o serie de recomandări. Sunt recomandări serioase, pentru toate cele 27 de ţări şi, evident, vom ţine cont de aceste recomandări, pentru că, până la urmă, nu e vorba de ce vrea Comisia de la noi, ci de ceea ce este bine pentru România. Să continue reforma în sănătate, să păstreze consolidarea fiscal bugetară. Sunt recomandări foarte bune. Noi nu am fost obişnuiţi cu recomandările, pentru că până acum CE recomanda un singur lucru, respectarea acordurilor cu FMI, BM. (…) Sunt recomandări, evident că ţinem cont’, a spus Ponta.

Comisia Europeană (CE) a recomandat miercuri Consiliului să sisteze procedura de deficit excesiv pentru România, Italia, Ungaria, Letonia şi Lituania, informează un comunicat al CE dat publicităţii la Bruxelles.

Până în prezent, 20 de state din UE se aflau în procedura de deficit excesiv, cu excepţia Bulgariei, Germaniei, Estoniei, Luxemburgului, Maltei, Finlandei şi Suediei.

Procedura a fost lansată pentru România în 2009. Recesiunea mai gravă decât se anticipa din 2009 a determinat o scădere semnificativă a veniturilor colectate la buget, ceea ce a făcut ca deficitul public să ajungă la 9% din PIB în pofida eforturilor guvernului de reduce chetuielile, notează comunicatul CE.

De asemenea, Comisia Europeană a adoptat miercuri, la Bruxelles, un document care recomandă României să depună eforturi în perioada 2013-2014 astfel încât să finalizeze programul de asistenţă financiară UE-FMI, să asigure o consolidare fiscală favorabilă creşterii economice şi să pună în aplicare strategia bugetară pentru anul 2013 şi perioada ulterioară conform calendarului prevăzut, asigurând astfel atingerea obiectivului pe termen mediu până în 2015.

Executivul comunitar a recomandat totodată ţării noastre să-şi amelioreze sistemul de colectare a impozitelor prin aplicarea unei strategii cuprinzătoare de asigurare a conformităţii fiscale şi să combată munca nedeclarată.

România ar trebui să continue reformele în sistemul sănătăţii pentru a spori eficienţa, calitatea şi accesibilitatea acestuia, în special pentru persoanele defavorizate şi pentru comunităţile îndepărtate şi izolate şi să reducă recurgerea la spitalizarea excesivă a pacienţilor.  AGERPRES