"Odată ce am ajuns la acest moment delicat pentru economia mondială, pare ciudat să vorbim despre preţuri mai mari la petrol. Dar analizele noastre sugerează că preţul barilului va continua să crească în următorii doi ani şi ar putea ajunge la 130 dolari în 2013", se arată într-un comunicat al J.P. Morgan.

Astfel, numărul de locuri de muncă din SUA a crescut cu peste 100.000 în ultima lună, peste estimările analiştilor, care se temeau de o stagnare a pieţei muncii. Acesta este un semn că economia ţării se află pe un trend descendent şi că măsurile luate de Washington încep să dea roade.

Totodată, informaţiile potrivit cărora liderii europeni sunt gata să treacă la o recapitalizare masivă a băncilor de pe continent au sporit încrederea investitorilor în rezolvarea unei crize care părea fără sfârşit. Ultima săptămâna, preţul petrolului scăzuse la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, 75 dolari pe baril.

Investitorii au început să aibă mai mult încredere în faptul că instituţiile financiare europene nu vor fi lăsate să dea faliment în cazul în care unele state membre UE ar intra în incapacitate de plată.