'Această opţiune nu a existat', a răspuns Orban în faţa presei la parlamentul de la Budapesta. 'Ungaria nu vede niciun motiv să-şi schimbe politica privind Orientul Mijlociu. Vom continua politica echilibrată pe care am dus-o până în prezent', a indicat premierul ungar. 

Precizările sale survin după ce vineri Ungaria a blocat adoptarea unei declaraţii prin care cele 28 de guverne ale UE ar fi dat un răspuns anunţului preşedintelui Trump legat de Ierusalim.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat săptămâna trecută, miercuri, că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunţ care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agenţiile internaţionale de presă.

 Uniunea Europeană s-a declarat, miercuri seară, serios îngrijorată de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmând că această hotărâre poate avea consecinţe pentru perspectivele de pace, transmite Reuters. Mai multe ţări europene au criticat miercuri seară decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, apreciind că statutul acestui oraş trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, informează agenţiile internaţionale de presă. De asemenea, Turcia, Iran, Hamas, Preşedintele Autorităţii Palestiniene şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei au "condamnat" decizia Statelor Unite. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat drept o ”zi istorică” recunoaşterea de către preşedintele american a Ierusalimului drept capitala Israelului.

Opt ţări, dintre care patru europene, două sud-americane şi două africane, au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, au anunţat diplomaţi citaţi de Reuters, dpa şi AFP.

'Misiunile Boliviei, Egiptului, Franţei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii şi Uruguayului cer preşedinţiei' nipone a Consiliului de Securitate 'să organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului, cu un expozeu al secretarului general, înainte de sfârşitul săptămânii', informează un comunicat al misiunii suedeze.

AGERPRES