Într-un editorial publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung, Weidmann, care este şi preşedintele Băncii Centrale a Germaniei, (Bundesbank) a declarat că nu este îngrijorat de creşterea dezechilibrelor în zona euro.

Aceste dezechilibre sunt reflectate în sistemul de plăţi între băncile centrale – TARGET2 – a explicat Jens Weidmann. În timp ce Italia, Spania, Irlanda, Portugalia şi Grecia au fost lovite puternic de criza datoriilor, având deficite în valoare totală de peste 600 miliarde de euro, creanţele datorate Bundesbank au urcat la 498 miliarde de euro.

Weidmann a explicat că nu se aşteaptă ca vreun stat membru al zonei euro, cu datorii către TRARGET2, să renunţe la moneda euro şi, chiar într-o astfel de eventualitate de neimaginat, pierderile vor fi împărţite de toate băncile centrale din zona euro.

De asemenea şeful Bundesbank a apreciat că este momentul ca BCE să oprească împrumuturile ieftine acordate băncilor din zona euro pentru a evita riscul majorării inflaţiei.

Banca Centrală Europeană a demarat săptămâna trecută a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani în valoare de 489 miliarde de euro, la o dobândă de 1%.
Sursa: Agerpres