Este prima creştere înregistrată de piaţa de PC-uri după cinci ani de scădere, după cum a estimat marţi firma de cercetare de piaţă International Data Corporation (IDC), informează AP. 

În schimb, analiştii de la firma de cercetare de piaţă Gartner susţin că declinul vânzărilor de PC-uri a continuat şi în primul trimestru al acestui an, când la nivel mondial au fost vândute 62,2 milioane unităţi, în scădere cu 2,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Cele două firme utilizează o metodologie de calcul diferită ceea ce explică concluziile lor diferite. 

Însă atât IDC cât şi Gartener sunt de acord cu privire la faptul că piaţa corporate este singurul segment de piaţă unde vânzările de PC-uri au crescut pe măsură ce companiile au înlocuit un număr mare de calculatoare învechite. 

"Vânzătorii care nu au o prezenţă importantă pe segmentul de business vor întâmpina probleme importante şi vor fi forţaţi să iasă de pe piaţa de PC-uri în următorii cinci ani", a declarat analistul Gartner, Mikako Kitagawa. 

În ceea ce priveşte topul marilor producători, IDC susţine că grupul american a trecut în faţa rivalului chinez Lenovo devenind cel mai mare producător mondial de PC-uri, urmat de Dell, Apple şi Acer. În schimb, Gartner susţine că Lenovo este în continuare lider , cu o cotă de piaţă de 19,9%, urmat de HP, 19,5%, şi Dell (15%). 

AGERPRES