Potrivit IDC, un număr total de 472 milioane smartphones vor fi livrate în 2011 comparativ cu aproximativ 305 milioane unităţi livrate în 2010. În plus, cifra ar urma să se dubleze până la 982 milioane smartphones până la finele lui 2015.

Această creştere este alimentară de scăderea preţurilor şi scăderea tarifelor la pachetele de date, astfel încât smartphones-urile devin accesibile unei game mai largi de utilizatori. Tendinţa de creştere va fi una semnificativă în regiunile Asia-Pacific şi America Latină.

"Utilizatorii de telefoane mobile din întreaga lume renunţă la dispozitivele lor utilizate pentru convorbiri telefonice şi mesaje pentru smartphones-uri în condiţiile în care aceste dispozitive oferă facilităţi pentru shopping şi banking", a declarat analistul IDC, Kevin Restivo.

De asemenea, IDC se aşteaptă ca sistemul de operare Android promovat de Google, care anul trecut a devansat Symbian ocupând poziţia de cel mai important sistem de operare pentru smartphones, să controleze peste 40% din piaţă în a doua jumătate a lui 2011. În schimb, Symbian va pierde constant cote de piaţă în favoarea competitorilor.
La rândul său, sistemul Windows Phone va controla peste 20% din piaţă, cu condiţia ca tranzacţia Nokia de la Symbian la Windows Phone să se facă fără probleme.
SURSA: Agerpres