Precedent important: statul, obligat să plătească dobânzi pentru că nu a rambursat la timp TVA

Rafinăria Steaua Română este îndreptăţită să primească dobânzi penalizatoare de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru nerambursarea la termen a TVA, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Decizia obţinută în instanţă de avocaţii de la D&B David şi Baias ar putea deveni una istorică în condiţiile în care mii de firme sunt afectate de întârzierile la rambursarea TVA

După un parcurs de mai bine de trei ani, ÎCCJ a dat câştig de cauză rafinăriei Steaua Română, asistată de avocaţii D&B David si Baias, recunoscând îndreptăţirea acestui contribuabil de a beneficia de dobânzi pentru nerambursarea de către organul fiscal în termenul legal a sumelor datorate cu titlu de TVA, scrie într-un comunicat al casei de avocatură.

"Această decizie este definitivă şi irevocabilă şi reprezintă un moment de referinţă în relaţia dintre contribuabil şi autorităţile fiscale în România", a declarat Dan Dascălu, partener, D&B David şi Baias, liderul echipei de litigii fiscale şi coordonatorul echipei de avocaţi implicată în acest dosar.

În urmă cu aproape patru ani, ANAF a respins cererea rafinăriei de rambursare a TVA. După pronunţarea hotărârilor judecătoreşti prin care instanţele de judecată au constatat că sumele TVA ar fi trebuit rambursate, societatea a solicitat acordarea de dobânzi ca echivalent al lipsei de folosinţă a banilor, ceea ce a generat un nou litigiu cu organele fiscale.

Hotărârea pronunţată la începutul acestei luni de către ÎCCJ în procedura de acordare a dobânzilor fiscale pentru Rafinăria Steaua Română este printre primele hotărâri irevocabile pronunţate în materia dobânzilor şi aduce o contribuţie semnificativă la clarificarea interpretării şi aplicării legislaţiei fiscale din România.

D&B David si Baias este societatea de avocatură pentru afaceri corespondentă a PwC România, fiind integrată în reţeaua societăţilor de avocaţi corespondente PwC, care cuprinde mai mult de 2.000 de avocaţi în 75 de jurisdicţii.
Sursa: Agerpres