De exemplu, o ceașcă de ceai fierbinte, care acționează ca un diuretic și mărește producția de urină, ne poate face să alergăm la baie pe tot parcursul nopții.

În schimb, consumul unor cantități mari de fructe și legume poate ajuta la reducerea frecvenței urinării pe timp de noapte – o afecțiune cunoscută sub numele de nicturie, scrie HealthDigest.

Ibuprofen calmează inflamația, durerea moderată și febra

Același lucru este valabil și pentru diferite medicamente.  Există un medicament, un antiinflamator nesteroidian (AINS) care s-a dovedit că poate combate urinarea pe timp de noapte. Probabil că ați luat deja o pastilă pentru a trata dureri ușoare, dureri sau febră scăzută. Dar nu știați că poate fi de ajutor și când vine vorba de urinare.

Ibuprofenul este conceput pentru a calma inflamația, durerea moderată și febra. Umflarea și rigiditatea, simptome ale artritei, sunt tratate adesea cu ibuprofen.

News Medical Life Sciences spune că medicamentul funcționează prin inhibarea enzimei ciclooxigenazei (COX) din organism, ceea ce duce la concentrații mai scăzute de prostaglandine în organism, mediatori ai durerii și inflamației.

Poate ameliora simptomele urinare, asociate cu o prostată mărită

Într-un studiu din 2006 publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, experții Clinicii Mayo au analizat efectele medicamentelor AINS (cum ar fi aspirina și ibuprofenul) asupra sănătății urinare a peste 2.400 de bărbați în vârstă.

Ei au descoperit că utilizarea AINS a fost asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta o prostată mărită sau hiperplazie benignă de prostată, o afecțiune care provoacă dificultăți la începutul urinării, un flux slab, urinare frecventă pe timp de noapte și multe altele.

„Scenariul tipic cu hiperplazia benignă de prostată este că bărbații încep să se trezească de trei până la cinci ori pe noapte pentru a urina, iar soțiile sunt cele care îi forțează să meargă la un urolog”, a declarat autorul studiului, dr. Michael Lieber.

Rezultatele cercetării au arătat că pentru bărbații care au luat AINS, riscul de a dezvolta hiperplazie benignă de prostată a fost redus la jumătate, în comparație cu cei care au luat placebo.

ibuprofen la farmacie
Iată ce efecte mai puţin cunoscute poate avea Ibuprofenul / SURSA FOTO: Dreamstime

Ibuprofenul poate ajuta la combaterea urinarii frecvente pe timpul nopții

Dovezile în sprijinul capacității ibuprofenului de a promova sănătatea urinară au continuat să vină de-a lungul anilor. Un studiu clinic din 2019 publicat în revista ”Neurourology and Urodynamics” a examinat un nou medicament cu eliberare imediată/susținută, cunoscut sub numele de Paxerol, care conține 325 de miligrame (mg) de acetaminofen și 150 de mg de ibuprofen.

Echipa de studiu și-a propus să determine dacă medicamentul a atenuat cu succes simptomele de nicturie ale pacientului.

Acest medicament a redus în mod eficient simptomele severe de nicturie

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu un placebo, utilizarea Paxerol a redus în mod eficient simptomele severe de nicturie la pacienții cu vezică hiperactivă, care s-au trezit să urineze de cel puțin 2,5 ori în fiecare noapte.

În prezent, compania farmaceutică Wellesley Pharmaceuticals afirmă că dezvoltarea Nocturol™ (Paxerol) este în prezent în lucru pentru a reduce simptomele nicturiei pentru o perioadă de opt ore.

Cu toate acestea, experții avertizează că ar putea fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine potențialele efecte pe termen lung ale medicamentului. În plus, pacienții ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a lua ibuprofen sau orice medicamente.