Thomas Revees, vice-președinte global al IBM research şi Dorin Florea, primarul oraşului au semnat un contract cu privire la crearea în Tîrgu Mureș a centrului de colaborare în cercetare, Centrul de Excelență în Cercetare  „Transilvania”.

Ca urmare a semnării contractului, IBM va contribui cu know-how, expertiză si va pune patente la dispoziţia centrului. Centrul va angaja cercetători de vârf din zona universităților transilvănene iar instruirea şi perfecţionarea acestora se va face în centrele de cercetare IBM din întreaga lume.

Inițiativa va implica universități potențial beneficiare din regiunea centrală a Transilvaniei și urmează să atragă, pe lângă avantajele specifice, o serie importantă de oportunități:
–    instruirea cercetătorilor în cele mai moderne centre de cercetare din lume;
–    angajarea cercetătorilor români și repatrierea celor stabiliți în străinătate;
–     stimularea atragerii de fonduri europene sau de altă natură pentru orașe, universități și administrația centrală;
–    dezvoltarea regiunii Transilvania în special și a României în general, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă în Tîrgu Mureș.

Beneficiind de un mediu universitar și de un sector medical de înaltă competență,  Tîrgu Mureș îşi propune să înființeze primul „Oraş Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală” din lume. Aceasta este una dintre componentele distincte ale strategiei Digital Mureș.

Strategia „Digital Mureș” are două componente: prima se referă la o infrastructură modernă de servicii public-private iar a doua la construcția și dezvoltarea unui parc tehnologic specializat pe cercetare si informatică medicală.

Conform estimărilor, strategia Digital Mureș va genera în următorii ani mii de locuri de muncă prin atragerea de investitori importanți, atât din zona IT&C cât și din zona de cercetare medicală și farmaceutică.