Cele două cipuri prototip sunt fabricate pe tehnologia 45 nm SOI-CMOS şi conţin 256 de neuroni. Unul conţine 262.144 sinapse programabile, iar celălalt 65.536.
Echipa IBM a testat cele două cipuri cu succes rulând aplicaţii de navigare, de recunoaştere a formelor, teste de memorie asocitivă şi de clasificare.
Obiectivul cercetătorilor este de a crea un cip care să integreze miliarde de neuroni şi triliarde de sinapse, iar consumul de energie să fie de doar un kilowat.
“Aceste cipuri reprezintă un pas important în evoluţia computerelor, de la calculatoare, la sisteme care pot învăţa singure”, potrivit lui Dharmendra Modha, şeful proiectului IBM.
Cei de la IBM au creat şi un supercomputerş denumit Watsonş care a fost testat la începutul acestui an în cadrul concursului de cultură generală Jeopardy (Rişti şi câştigi). Acesta a câştigat concursul obţinând mai mulţi bani decât cei doi oponenţi umani la un loc.
<iframe width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/WFR3lOm_xhE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
SURSA: CNET