Grupul spaniol Iberdrola a primit licenţă de la Transelectrica de a conecta 1.500 MW de energie eoliană la sistemul naţional de electricitate, putere pe care o va dezvolta în cadrul a 50 de parcuri eoliene, până în 2017, iar prima locaţie, cu o capacitate de 80 MW, va fi construită începând din acest an şi va deveni operaţională din 2011, însă nu face parte din puterea alocată de autorităţi.

Proiectul de energie eoliană Dobruja, din Dobrogea, care va cuprinde cele 50 de parcuri eoliene, va fi construit în perioada 2011-2017 şi va furniza electricitate către aproape un milion de locuinţe, reducând totodată emisiile de dioxid de carbon cu 2,6 milioane tone, se arată într-un comunicat al Iberdrola Renovables.

Operaţional din 2011

Primul parc eolian al Iberdrola în România, de 80 de MW, va fi construit începând din acest an lângă localitatea Mihai Viteazu şi va deveni operaţional din 2011. Proiectul de la Mihai Viteazu nu face parte însă din portofoliul Dobruja şi nu este inclus în licenţa obţinută de la Transelectrica, însă este localizat în apropiere de Dobruja, menţionează comunicatul.

Compania spaniolă a deschis un birou în Bucureşti în 2009 şi a anunţat atunci planuri de dezvoltare în România a unor proiecte de producţie de electricitate din surse eoliene de 1.600 MW, în 50 de locaţii din Dobrogea.

Iberdrola derulează toate operaţiunile din România în parteneriat cu firma Eolica Dobrogea, deţinută de grupul elveţian NEK şi de firmele C-Tech şi Rokura.

Parcuri eoliene de 3.000 MW

Iberdrola este una dintre companiile care dezvoltă alături de statul român proiectul de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, cu puteri de câte 720 MW fiecare.

Transelectrica (TEL) estimează că până în 2017 în România vor fi construite turbine eoliene care vor totaliza o putere instalată de 3.000 MW, nivel dublu comparativ cu prognoza de 1.500 MW pentru anul 2012. În prezent, România produce energie eoliană doar cu 11 MW instalaţi.

Companiile care dezvoltă cele mai mari parcuri de turbine eoliene în România sunt CEZ (Cehia) şi Iberdrola (Spania).

SURSA: Mediafax