“Ne gândim să venim cu măsuri anticiclice pentru a spijini investitorii. Luăm serios în calcul reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. De asemenea, vrem să asigurăm stabilitate cotei unice. În privinţa TVA, sunt voci care spun că trebuie să reducem nivelul TVA. Guvernul nu este în măsura în care să îşi poată permite reducerea TVA, pentru că aceasta asigură încasări foarte bune la buget, cu ajutorul cărora am reuşit să ne achităm restanţele către mediul privat”, a spus Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor a ţinut să remarce că România a încheiat cu succes acordul cu FMI şi Comisia Europeană, în urma măsurilor de consolidare fiscală din 2010, iar în prezent obiectivul principal este restabilirea creşterii economice.

“Politica bugetară s-a schimbat radical, vizând în prezent alocarea de mai mulţi bani pentru investiţii. Am luat măsuri îndrăzneţe de ajustare bugetară anul trecut,  printre care scăderea cheltuielilor de personal cu 22%. Vedem că în prezent ţări cu economii mult mai mari decât a României sunt obligate să ia măsuri de ajustare”, a arătat Ialomiţianu.

“Avem ca principal obiectiv restabilirea creşterii economice. Suntem în situaţia să relansăm economia şi semnele pozitive apar. Vedem creşterea exporturilor, investiţiile străine sunt duble la început de an, avem creşterea producţiei industriale”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, măsurile luate în 2010 s-au dovedit a fi bune la nivel macroeconomic, iar cadrul pentru investiţii s-a îmbunătăţit. Ministrul a subliniat creşterea încasărilor la buget, veniturile din TVA crescând cu 34%. De asemenea, Ialomiţianu a precizat că statul are resurse  pentru a cofinanţa proiectele pe fonduri europene şi pentru a asigura banii pentru alte investiţii importante.

Ministrul Finanţelor a trecut în revistă şi câteva măsuri ce au ajutat la îmbunătăţirea mediului de afaceri – Adoptarea Codului Muncii, introducerea Declaraţiei Unice, ca o măsură de reducere a birocraţiei, alaturi de introducerea cotei de 3% pentru micile afaceri.

De asemenea, Ialomiţianu a spus că ieri a fost modificată Legea contabilităţii, ceea ce permite agenţilor economici cu afacerilor mai mici de 35.000 euro anual să-şi ţină contabilitatea în sistem simplificat şi a adăugat că a fost introdus sistemul de eşalonare la plată ca firmele care au front de lucru să nu mai fie blocate de ANAF. În plus, ministrul a precizat că a fost elaborată o schemă de ajutor de stat pentru cei care achiziţionează unităţi economice în faliment.