In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. – In vederea cunoasterii cat mai exacte a numarului si distributiei teritoriale a populatiei, a structurilor sale social-culturale si economice, precum si a fondului locativ si a conditiilor de locuit ale populatiei, in luna martie 2002 se va efectua pe intregul teritoriu al tarii recensamantul populatiei si al locuintelor din Romania, denumit in continuare recensamant.
Art. 2. – (1) La recensamant se inregistreaza toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, indiferent daca la momentul de referinta al recensamantului se afla pe teritoriul tarii sau se afla temporar in strainatate, precum si persoanele de alta cetatenie sau fara cetatenie care au domiciliul ori resedinta temporara in Romania.
(2) Nu se inregistreaza la recensamant persoanele de cetatenie straina din cadrul reprezentantelor diplomatice, consulare si comerciale sau al reprezentantelor organizatiilor internationale si nici membrii familiilor lor, personalul fortelor armate straine, personalul flotei comerciale navale si aeriene – cetateni straini care la momentul de referinta al recensamantului se aflau temporar pe teritoriul tarii.
Art. 3. – (1) La recensamant se vor inregistra cladirile de locuit, precum si locuintele situate in orice cladire, indiferent de forma de proprietate.
(2) Sunt exceptate de la inregistrare cladirile situate pe teritoriul Romaniei, detinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentantele diplomatice si consulare ale tarilor respective sau de reprezentantele organizatiilor internationale, daca in cadrul lor nu au domiciliul cetateni romani.
Art. 4. – (1) Organizarea si efectuarea recensamantului se realizeaza sub conducerea si controlul Comisiei centrale pentru recensamantul populatiei si al locuintelor.
(2) In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se va constitui Comisia centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor, in componenta prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare. Nominalizarea membrilor Comisiei centrale pentru recensamantul populatiei si al locuintelor se va face de catre conducatorul fiecarei institutii.
(3) Comisia centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor raspunde pentru efectuarea in bune conditii a intregii actiuni, avand urmatoarele atributii principale:
a) elaboreaza si supune spre aprobare Guvernului proiectul de hotarare privind momentul de referinta al recensamantului, perioada de inregistrare, asigurarea resurselor financiare, organizarea, efectuarea si prelucrarea rezultatelor recensamantului populatiei si al locuintelor din anul 2002;
b) aproba programul general de organizare a recensamantului, programul si metodologia de inregistrare, de prelucrare a datelor si de publicare a rezultatelor, precum si organizarea altor cercetari selective conexe recensamantului;
c) aproba formularele de inregistrare si instructiunile de completare a acestora;
d) aproba clasificarile si nomenclatoarele necesare in vederea inregistrarii si prelucrarii datelor de recensamant, cu exceptia celor aprobate prin hotarari ale Guvernului;
e) aproba instructiunile, modul de organizare si indruma actiunile si operatiunile de impartire a teritoriului unitatilor administrativ-teritoriale in sectoare de recensamant;
f) organizeaza actiunile de recrutare si instruire a intregului personal care participa la efectuarea lucrarilor de recensamant;
g) stabileste atributiile comisiilor de recensamant judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, ale municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, oraselor si comunelor;
h) aproba si organizeaza actiunile de popularizare a recensamantului;
i) prezinta Guvernului si publica rezultatele preliminare ale recensamantului, rezultatele definitive si detaliate urmand sa fie difuzate si publicate de Institutul National de Statistica.
Art. 5. – Pentru efectuarea lucrarilor de pregatire, organizare, prelucrare si publicare a datelor recensamantului Comisia centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor va organiza, pe langa Institutul National de Statistica, Secretariatul tehnic.
Art. 6. – Comisia centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor va prezenta spre aprobare Guvernului, in termen de 30 de zile de la data constituirii, proiectul de hotarare prevazut la art. 4 alin. (3) lit. a).
Art. 7. – Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 43/1999 privind efectuarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 50 din 3 februarie 1999, cu modificarile ulterioare.

ANEXa

COMPONENTA
Comisiei centrale pentru recensamantul populatiei si al locuintelor

Presedinte     – ministrul administratiei publice
Vicepresedinti:     – presedintele Institutului National de Statistica
    – secretar de stat la Ministerul Administratiei Publice
    – secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei
    – secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice
    – secretar de stat la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale
Secretar     – vicepresedinte la Institutul National de Statistica
Membri:     – secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei
    – secretar de stat la Ministerul Educatiei si Cercetarii
    – secretar de stat la Ministerul Apararii Nationale
    – secretar de stat la Ministerul de Interne
    – secretar de stat pentru relatii interetnice la Ministerul Informatiilor Publice
    – secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe
    – secretar de stat la Ministerul Sanatatii si Familiei
    – secretar de stat la Ministerul Justitiei
    – secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor
    – secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului
    – reprezentantul presedintelui Academiei Romane.